9 konkrete råd: Sådan sparer du på varmen
I år har det særligt været en dyr fornøjelse at opvarme hjemmet. Hvis du har hang til at fyre lidt for meget for gråspurvene i de kolde måneder, så får du her vores 9 råd til at kunne spare på varmen og bevare et godt indeklima!
1. Skift til varmepumpe
Den største besparelse får du ved at skifte dit gas- eller oliefyr ud med en luft til vand varmepumpe. Med en udskiftning kan du spare op til hele 60% om året på din varmeregning!
Det eneste, du skal gøre, er at bestille et tilbud hos os, så kommer vi og giver dig et godt tilbud på et abonnement på en varmepumpe. Typisk er varmepumpen tjent ind igen efter få år, og der gives oftest et tilskud til selve installationen, så det kan godt betale sig at regne på det – lad os hjælpe dig: Udregn din mulige besparelse her!
En luft til vand varmepumpe udnytter varmen i luften til at opvarme boligen, og det smarte ved den er, at den kan bruge eksisterende rør og radiatorer til at spare dig penge på varmen.
2. Indstil alle termostaterne ens
Sætter du alle termostaterne ens, udnytter du bedst muligt den varme, dine radiatorer producerer. Foretrækker du f.eks. et køligere soveværelse, anbefaler vi, at du lukker for dørene, så radiatorerne udenfor soveværelset ikke spilder energi på at varme soveværelset op.
Hvis du opretholder samme temperatur boligen igennem, kan du også modvirke, at der bliver dannet kondens, som i værste fald kan udvikle sig til skimmelsvamp.
3. Sænk temperaturen
Er du klar på et nemt tip til at spare på varmen? Sænk temperaturen! Ved at sænke temperaturen én enkelt grad, kan du spare op til 5% på din varmeregning. Vi anbefaler, at du holder en temperatur på 18-21 grader, men er temperaturen allerede mellem 18-21 grader, kan du spare op til 5-6% på dit varmeforbrug blot ved at dreje temorstaten et par hakker ned.
4. Sikr dig, at dine radiatorer fungerer, som de skal
Klukker, hviner eller risler dine radiatorer, kan det være en god idé at få luftet dem ud. Hvis du bor til leje, kan du evt. få viceværten til at kigge på dem. Er dine termostater mere end 10 år gamle, er det oplagt at få nogle nye, der reagerer hurtigere på temperaturskift i boligen.
5. Radiatorskjuler uden varmetab
Hvis du er fan af at skjule dine radiator bag en flot radiatorskjuler, så sørg for, at den kan tage varm luft ind fra bunden, varme luften op og kaste den ud for oven – så sparer du på varmen.
6. Spar på det varme vand!
Mange ting, man bruger vand til, behøver ikke at være så varmt, som vi tror, og vi tænder oftest helt op for den varme hane, som bruger unødvendig energi. Vær derfor opmærksom på, hvordan du bruger det varme vand og spar på varmen. Sigt efter at bruge 40 m3 vand pr. år, hvis du bor alene. Bor I flere i boligen, deles i om vandforbruget og kan derfor sigte efter at bruge 30 m3 vand om året.
7. Efterisolering kan give store besparelser
Mulighed for at efterisolere? Gør det! Huse før 1960 er ofte varmesyndere, så har du mulighed for at efterisolere, er det oplagt at starte på loftet – alle aspekter af huset giver dog pote.
8. Gardiner giver praktisk isolering
Du kan spare nogle nemme kroner på varmeforbruget ved at komme ind i en god rytme, hvor du trækker gardinerne for om aftenen for at holde på varmen, og fra om morgenen for at lukke solen ind og varme boligen op.
9. Luft ud
Det kan gøre opvarmningen mere effektiv at lufte ud. Dette skyldes, at udluftning giver lav fugtighed, hvilket gør, at radiatorerne hurtigere får varmet hjemmet op til den ønskede temperatur. Og det modvirker et fugtigt indeklima. En hurtig udluftning med gennemtræk er dog at foretrække, men overvej at skrue helt ned for termostaterne, imens du lufter ud, så de ikke overkompenserer for den pludselige kulde.