Varmepumpe forbrug

Hvad bruger en varmepumpe i forbrug? Få et estimat med det samme her via vores: varmepumpeberegner

 

Er du i tvivl om, hvad en luft til vand varmepumpe betyder for dit forbrug, så benyt beregneren for et godt estimat? Hvis du gerne vil sænke dit forbrug, er en varmepumpe en rigtig god investering. De traditionelle opvarmningsmetoder er nemlig ikke lige så energieffektive som varmepumper, der er steget i popularitet de seneste år. 

Varmepumper omdanner udeluft til varme i dit hjem, og har en række økonomiske og miljømæssige fordele. I dette indlæg vil vi kigge nærmere på, hvordan en varmepumpe påvirker dit forbrug

Hvor meget strøm bruger en varmepumpe?

En varmepumpe omdanner elektricitet til varme. Når du leder efter en varmepumpe, der har det mest optimale strømforbrug, skal du se på pumpens SCOP-værdi. SCOP-værdien angiver, hvor meget varme du for ud af den strøm, varmepumpen bruger. Jo højere en SCOP-værdi, jo mere effektiv er varmepumpen. 

Hvis du eksempelvis finder en luft til vand varmepumpe med en SCOP-værdi på 3, betyder det, at varmepumpen genererer 3 kW varme fra hver enkelte kW el, den bruger. Et gennemsnitligt dansk hjem har brug for ca. 12.000 kWh varme om året, og en varmepumpe med en SCOP-værdi på 3 vil derfor bruge 4.000 kWh per år. 

Hvordan påvirker en varmepumpe mit forbrug? 

En luft til vand varmepumpe har typisk en SCOP-værdi på ca. 3,5. Det betyder, at for hver kWh, den bruger, får du 3,5 kWh varme igen. Hvis vi skal oversætte det til, hvordan en varmepumpe påvirker dit forbrug, så svarer det typisk til en besparelse på 50-70% på din varmeregning i forhold til, hvis du opvarmer med fjernvarme, oliefyr eller elvarme. 

Du vil dog opleve, at din elregning stiger, når du anskaffer dig en varmepumpe. Det skyldes, at varmepumpen bruger strøm til at opvarme din bolig. Den bruger dog som før nævnt langt mindre elektricitet end ved traditionelt elvarme. Da elektriciteten hovedsageligt kommer fra vedvarende kilder og besparelsen på din varmeregning er markant, vil fordelene ved en varmepumpe stadig overstige ulempen ved, at din elregning stiger. 

Hvis du vil sørge for, at din elregning stiger så lidt som muligt, skal du undgå hyppige temperaturskift. Varmepumperne er nemlig mest energieffektive, når de ikke skal veksle mellem hvor meget de yder, men i stedet kan køre kontinuerligt på samme indstilling. 

Varmepumpe forbrug - tjek om det kan betale sig på vores online varmepumpeforbrug beregner.

Jo bedre isoleret dit hus er, jo mere effektivt vil dit varmepumpesystem fungere. Det betyder blandt andet også, at du så vidt muligt skal forsøge at holde varmen inde i huset, se efter utætte vinduer og undersøge, om dit hus’ isolering er tilstrækkelig for at holde bedst muligt på varmen. 

Der er også andre tiltag, du kan lave, for at mindske dit forbrug. Hvis du sørger for at slukke for varmepumpen, når du ikke er hjemme, eller sænke temperaturen i din bolig med en grad eller to, vil du kunne opnå en yderligere besparelse i dit forbrug og dermed ikke få en alt for stor elregning.