Skal jeg vælge jordvarme eller luft til vand varmepumpe?
Begge varmekilder er meget klimavenlige. Læs mere om fordele og ulemper ved jordvarmepumpe og om – jordvarmeanlæg pris, effekt, støj, krav m.m.
Hvad koster jordvarme vs varmepumpe
En luft til vand varmepumpe har over en længere årrække rykket sig markant, så forskellen mellem denne type og jordvarmeanlæg er blevet meget mindre. Det kræver en hel del mere at installere jordvarme end en luft til vand varmepumpe. Det skyldes, at du skal have gravet haven op, så der kan lægges jordslanger i til jordvarmen. Det er i sig selv dyrt, og der kan være store omkostninger til reetablering af haven efterfølgende. Ved nybyggeri vil du kunne spare noget på nedgravningen og genetableringen.
En luft til vand varmepumpe kan mere eller mindre bare kobles på dit eksisterende vandbårende varmeanlæg bestående af radiatorer og/eller gulvvarme. Installationen er hurtig – vi kan klare hele installationen på typisk 1-2 dage.
Da jordvarme er mere omfattende, tager længere tid og haven skal genetableres, så koster den også mere end et komplet luft til vand varmepumpeanlæg.
Samtidigt er effekten stort set lige så god med en luft til vand varmepumpe. Vi var ikke i tvivl om, hvad vi skulle tilbyde vores kunder. Vælger du vores abonnementsløsning, så slipper du tilmed for investeringen, og det er nemt og billigt at komme ud af abonnementsaftalen igen, hvis den ikke lever op til forventningerne.
Fordele og ulemper ved jordvarme og luft til vand varmepumper
Både luft til vand varmepumpen og jordvarmeanlægget er god til helårshuse, og kan opvarme både boligen og brugsvand. Jordvarmen kræver minimum 300 m2 grund, hvor jordslanger til anlægget skal graves ned i ca. 60 cm til 1 meters dybde. En varmepumpe kan støje lidt mere, men det afhænger meget af, hvilken luft til vand varmepumpe du får stillet op. Vi anvender nogle af markedets mest støjsvage varmepumper og de fleste oplever ikke nogen gener overhovedet. Lydniveauet svarer til dæmpet samtale. Jordvarme går også under navnet ”væske til vand varmepumpe”.
Udover krav til størrelsen på din grund, og at haven skal graves op og reetableres, så er der andre faktorer, der gør jordvarme mere omfattende. Du skal søge tilladelse hos kommunen inden du går i gang med projektet.
Derudover skal dit hus ligge mindst 50 meter fra et alment vandforsyningsanlæg, og mindst 5 meter fra et ikke alment vandforsyningsanlæg.
Jordslangerne skal nedgraves minimum 60 meter fra naboskel.
Hvordan fungerer jordvarme og luft til vand varmepumper
Et jordvarmeanlæg består af jordslanger der graves ca. 1 meter ned på ca. 300 kvm grund. Varmepumpen stilles indenfor. Jordslangerne trækker varme ud af jorden og ind i varmepumpen, hvor det bliver tilpasset til radiatorer/gulvvarme og brugsvand.
En luft til vand varmepumpe sidder typisk uden for huset, og hiver varme ud af luften. Varmepumpen kan placeres længere væk fra bygningen, såfremt dette ønskes.
Varmepumpen fungerer hele året også på de koldeste dage. Hvis du vil vide mere om jordvarme, kan du besøge SparEnergi som er Energistyrelsens site her.