Varmepumpepuljen 2024
Varmepumpepuljen åbnede den 27. maj 2024 kl. 10:00. Puljen er åben indtil november 2024 eller til alle midler i varmepumpepuljen er opbrugt. Varmepumpepuljen giver tilskud til køb af luft til vand varmepumpe, og du kan være en af de heldige husstande, der får 17.000 kr. i varmepumpetilskud. Har du gasfyr, kan du også få gratis afkobling til en værdi af 8.500 kr., så længe der er midler i afkoblingsordningen.
Vigtigste nyhed: Du kan nu få tilskud selvom kommunen har angivet området som potentielt fjernvarmeområde, fordi der ikke er “planlagt fjernvarme” endnu.
Sådan gør du:
1. Start med at få indhentet et tilbud i formularen her.
2. Læs mere herunder eller på SparEnergi – Energistyrelsens side her
3. Ansøg her om tilskud fra varmepumpepuljen, så snart den åbner den 27. maj kl. 10
4. Du må ikke indgå endelig kontrakt, før du har fået tilsagn om tilskud fra varmepumpepuljen.
Husk, at hvis du får afslag, så kan du vælge vores abonnementsordning, så du kan nøjes med at betale 7.500 kr. i opstart og leje.
Hvem kan få tilskud fra varmepumpepuljen?
Du kan få tilskud / er berettiget til tilskud, hvis:
- Hvis du bor i et område uden fjernvarme, og hvor der ikke er planlagt fjernvarme.
- Hvis kommunen har angivet området som potentielt fjernvarmeområde, så kan du få tilskud, fordi der ikke er “planlagt fjernvarme” endnu.
- Du skal eje boligen
- Du udskifter et gasfyr, oliefyr eller pillefyr
- Du køber luft til vand varmepumpen eller jordvarme
Du skal selv søge om støtten via varmepumpepuljen på SparEnergi.dk.
Information fra Energistyrelsen 22-5-2024
Varmepumpepuljen åbner den 27. maj klokken 10.00.
Du kan søge om tilskud til en varmepumpe, indtil alle pengene er uddelt. Varmepumpepuljen lukker først den 30. november kl. 23.59 eller når der er fuldt afløb for puljens midler.
Varmepumpepuljen skal bidrage til at fremme den grønne omstilling og gavne forsyningssikkerheden. Mere end 20.000 danskere har i de seneste år energioptimeret deres bolig med tilskud fra Energistyrelsens puljer.
Puljen henvender sig til dig, som ikke kan få fjernvarme i dit område, og som gerne vil udskifte din varmekilde til en mere klimavenlig variant. Som noget nyt kan boligejere, der bor i områder med potentiel udlagt fjernvarme, nu også få tilskud.
Der er tre fordele ved at få en varmepumpe:
1. Du sparer energi og penge fra første installationsdag.
2. Du øger værdien af dit hus og forbedrer energimærket.
3. Du gør noget godt for klimaet.
Det er en stor investering at købe en varmepumpe, men Energistyrelsens varmepumpepulje tilbyder en økonomisk håndsrækning:
”Varmepumpepuljen er en oplagt mulighed, hvis man går med overvejelser om at udskifte sin primære varmekilde med et grønnere alternativ, der tilmed er billigere i drift på den lange bane. Derfor skal der også lyde en stor opfordring til husejerne herfra, om at søge de mange puljemidler, der om lidt bliver frigivet,” udtaler Lone Brose, som er chef for Energistyrelsens puljeadministration.
Sådan søger du
Før du ansøger, bør du først og fremmest undersøge, om du er berettiget til at modtage tilskud. På SparEnergi/varmepumpepuljen kan du læse mere om kravene til at modtage tilskud, hvordan ansøgningsprocessen fungerer og hvilken dokumentation, der skal bruges i ansøgningsprocessen.
Der bliver åbnet for ansøgninger om tilskud til en varmepumpe den 27. maj klokken 10. Ansøgere kan stille sig i kø på ansøgningsportalen en time før puljeåbningen. Gør man det, kommer man ind i et digitalt venteværelse. Alle i venteværelset får tildelt en vilkårlig plads i køen, når puljen åbner for ansøgninger.
Du kan søge om penge til en varmepumpe, indtil alle pengene er uddelt.
Gratis webinar:
Energistyrelsen tilbyder en række webinarer om puljen. Se datoer og tilmeld dig på SparEnergi.dk/varmepumpepuljen. Her kan du også få svar på de fleste spørgsmål.
Om Varmepumpepuljen
• Varmepumpepuljen udspringer af Energiaftalen fra 2018, og puljen skal medvirke til at skabe besparelser i energiforbruget i helårsboliger, understøtte den grønne omstilling hos boligejere og derudover gavne forsyningssikkerheden i Danmark.
• Man kan søge tilskud som privatperson, andelsboligforening, ejerforening i etageejendom, virksomhed, forening og selvejende institution.
• I 2024 kan borgere få et ensartet tilskud fra Varmepumpepuljen til individuel varmeforsyning, uanset husets størrelse. Tilskuddet er på 17.000 kroner til luft til vand-varmepumper og 27.000 kroner til væske til vand-varmepumper (også kaldet jordvarme).
• For specifikke bygningstyper over 400 m2 kan der søges om tilskud til store varmepumpeanlæg
Update – ny varmepumpepulje 2024 – læs ovenfor – 27. maj 2024 kl. 10
Varmepumpepuljen 2023 - tilskud til luft til vand varmepumper
Varmepumpepuljen er en dansk tilskudsordning / statsstøtteordning, der giver tilskud til installation af varmepumper. Formålet med ordningen er at reducere Danmarks CO2-udledning og afhængighed af fossile brændsler. Varmepumper udnytter energien fra luften, jorden eller vandet til at opvarme hjemmet. Derfor er de både mere miljøvenlige og energieffektive alternativer til mere traditionelle opvarmningsmetoder som gasfyr, oliefyr og træpillefyr.
For at få tilskud gennem Varmepumpepuljen skal man opfylde en række kriterier og ansøge om tilskud inden installationen påbegyndes. Tilskuddet varierer afhængigt af boligens type, størrelse, varmepumpestørrelse, energibehov m.m. Der arbejdes dog på en mere simpel tilskudsordning.
Ordningerne har bidraget til en stor udbredelse af luft til vand varmepumper i Danmark og har været med til at øge kendskabet til de mange fordele, som varmepumper kan tilbyde i forhold til både miljøet og økonomien.
Varmepumpepuljen er tidligere Bygningspulje
Tilskudsordningen bygningspuljen opdeles i to, hvor langt størstedelen går til varmepumper. Der er således en energirenoveringspulje og en varmepumpepulje.
Det forventes, at varmepumpepuljen ca. vil give et tilskud på 17.000 kr. til køb af en A++ luft til vand varmepumpe, men tjek betingelserne, når puljen åbner senest i sommeren 2023. Ca. 13.000 husstande vil kunne få et tilskud via varmepumpepuljen.
Hvis du bor i et område med fjernvarme eller får fjernvarme, så kan du ikke søge tilskud via varmepumpepuljen.
Sørg for at du har et tilbud klar fra Nærvarme Danmark, men aftalen må ikke være indgået før du får en forhåndsgodkendelse af Energistyrelsen.
Hvilke andre tilskudsmuligheder er der, når man køber en varmepumpe udover varmepumpepuljen?
Der er forskellige tilskudsordninger, som kan gøre det mere attraktivt at investere i en luft til vand varmepumpe. Varmepumpepuljen er ny og åbner i 2023. Derudover findes der skrotningsordningen, når man ønsker en varmepumpe på abonnement. Der findes en gasafkoblingspulje til gratis afkobling af gassen og så kan man i visse tilfælde få reduceret elafgift, når man har en varmepumpe som primære opvarmningskilde.
Tilskud fra energistyrelsen, skal dække en del af udgifterne til at installere en varmepumpe.
Derudover kan også være lokale tilskudsordninger fra kommuner eller energiselskaber, som også kan give økonomisk støtte til investeringen. Derudover er der nogle pengeinstitutter og realkreditselskaber, der har fordelagtige energilån.
Det er vigtigt at være opmærksom på, at tilskudsordningerne ofte stiller krav til varmepumpens energieffektivitet og miljøvenlighed. Derfor er det en god idé at undersøge de forskellige tilskudsordninger grundigt, inden man vælger at investere i en varmepumpe.
Samtidig kan varmepumpen i sig selv være en god investering, både for klimaet og for økonomien. En varmepumpe kan nemlig være med til at reducere energiforbruget og dermed nedbringe varmeudgifterne i hjemmet.
Start med at prøve vores varmepumpe beregner her.
Bekendtgørelse om tilskud til konverteringer til varmepumper i bygninger til helårsbeboelse - Varmepumpepuljen
Her kan du læse hele bekendtgørelsen i Lovtidende om tilskud til konverteringer til varmepumper i bygninger til helårsbeboelse kaldet Varmepumpepuljen.