Luft til vand varmepumpe – hvordan virker det?
Når du skal opvarme dit hus, findes der en række forskellige måder at gøre det på, heriblandt fjernvarme, varmepumper, og oliefyr. I dette indlæg vil vi forklare, hvordan en luft til vand varmepumpe virker.
Hvad er en varmepumpe?
En luft til vand varmepumpe er en af de mest miljøvenlige løsninger til at opvarme dit hus. Den bruger varmen i luften udenfor til at opvarme boligen og brugsvandet. Varmepumper stiger i popularitet, fordi det på den lange bane er en billigere og mere bæredygtig måde at opvarme dit hjem end andre former for opvarmning som oliefyr eller fjernvarme.
Varmepumper er nemlig markant mere energieffektive end eksempelvis elvarme. Størstedelen af Danmarks strøm kommer fra vedvarende energi, og da varmepumper drives af elektricitet, sparer du desuden miljøet for CO2, som andre opvarmningsløsninger såsom oliefyr og fjernvarme udleder.
Hvordan fungerer en varmepumpe?
En varmepumpe er et lukket kredsløb, der udnytter fordampning og kondensering (såkaldt faseskifte) til at ‘flytte’ varme fra ét sted til et andet – i dette tilfælde fra udenfor til indendørs. Luft til vand varmepumpen består af en ydre del, der gennem en ventilator trækker luft ind forbi en varmeveksler, der overfører varmen til et kølemiddel.
Kølemidlet fordamper, da der er et lavt tryk inde i fordamperen, så kogepunktet sænkes og kølemidlet kan fordampe ved en lavere temperatur. Dampen fra kølemidlet føres ind i en kompressor. Kompressoren hæver trykket og opvarmer dampen, som sendes videre i systemet gennem isolerede rør til den indre del af luft til vand varmepumpen.
I varmepumpens indre del er en kondensator, hvor det fordampede kølemiddel kondenserer og afgiver sin varme. Varmen, der afgives, distribueres rundt i boligen som varm luft og til varmtvandsbeholderen, der er forbundet til hanerne. Når kølemidlet er kondenseret, er det tilbage i sin oprindelige form. Det føres ud af huset igen og ind i varmepumpens ydre del, hvor processen starter forfra.
Fordele ved luft til vand varmepumper
Danmark er et foregangsland inden for bæredygtighed, og politikerne har derfor valgt at give tilskud til dem, som foretager energibesparende optimeringer i deres bolig. Fordi luft til vand varmepumper er så energieffektive, og fordi de hovedsageligt drives af vedvarende energi, kan du få en check af staten til din luft til vand varmepumpe. Ifølge Energistyrelsen sænker man gennemsnitligt sin CO2-udledning med fire tons CO2 årligt, hvis man udskifter sit oliefyr med en varmepumpe.
Du skal dog ikke kun gøre det for miljøets skyld. En luft til vand varmepumpe kan ofte halvere dit varmeforbrug, hvis du skifter fra en anden opvarmningsløsning, og det er bestemt noget der kan mærkes på varmeregningen i tider, hvor energipriserne stiger til vejrs. Fordi luft til vand varmepumper er så energieffektive, vil det også have en værdiforøgende effekt på din bolig, da eventuelle fremtidige købere vil have lavere udgifter til opvarmning af boligen end ved andre opvarmningsformer.
Luft til vand varmepumper er desuden meget lydsvage og kræver ingen indsats modsat andre opvarmningssystemer, som eksempelvis et oliefyr, hvor du selv skal købe olie og holde gang i fyret.
Luft til vand varmepumper er den moderne, energieffektive og miljørigtige måde at opvarme dit hjem og dit brugsvand på. Det betyder også, at du får fordele ved en luft til vand varmepumpe, som du ikke finder ved andre traditionelle systemer. En af de store fordele er, at du kan fjernstyre varmepumpen og dermed opvarmningen af dit hus, selvom du ikke er hjemme.
Læs også vores ofte stillede spørgsmål i vores varmepumpe FAQ
Varmepumperne fra Nærvarme Danmark kommer nemlig med en app, der giver dig mulighed for at kontrollere varmepumpen med din telefon. Hvis du eksempelvis er på ferie, kan du slukke for varmen i huset og når du så er på vej hjem igen, kan du gennem appen tænde for varmen igen, så du ikke bruger unødig energi, mens du er væk hjemmefra.