Fjernvarme eller varmepumpe
Varmepumpe vs fjernvarme
Alle danskere skal inden udgangen af 2022 have besked om, hvorvidt de kan få fjernvarme. Fjernvarme er en del af løsningen på vores vej mod mindre CO2-udledning. Det er dog ikke nødvendigvis den grønneste vej eller den billigste vej eller den bedste vej for netop dig og din husstand.
Hvad skal du være opmærksom på, når du vurderer fjernvarme eller varmepumpe?
- Hvad kan du forvente, at prisen bliver for at opvarme dit hus med fjernvarme alt inklusiv. Det skal du have udleveret beregninger på, så du kan træffe en beslutning på et oplyst grundlag. Vælger du en varmepumpe på abonnement eller køb, så kan du tjekke din pris allerede nu og se forventet varmeforbrug på vores varmepumpeberegner her.
- Hvad koster det at komme helt ud af fjernvarmen, hvis du senere fortryder. Fx hvis varmeprisen er væsentlig højere end forventet. Og hvad koster det at komme ud af en varmepumpe på abonnement.
- Der skal graves fra vejen og indtil dit hus, når du vælger fjernvarme, hvor en varmepumpe er en mere simpel installation, som ofte kan klares på 1-2 dage. Det kan medføre nogle gener og rekonstruktionsomkostninger for dig, som du skal prissætte.
- Du skal oplyses om, hvordan et kommende fjernvarmeværk vil generere varmen. Det har nemlig stor betydning for, hvilken CO2-udledning værket forårsager og prisen. Med en varmepumpen, så er det el og CO2-udledningen ligger lavere end for fjernvarme (kilde: Energistyrelsen – tabeloversigt herunder).
- Med en varmepumpe får du billigere el via “reduceret elafgift”. Det giver dig en besparelse på ca. 0,95 kr. pr. kWh el du bruger på husstandens samlede elforbrug over 4.000 kWh/år. Det får du ikke med fjernvarme.
Fjernvarme kontra varmepumpe
Hvordan adskiller de to varmeløsninger sig ellers?
Fjernvarme er en den af den grønne omstilling især, når brugen af fossile brændstoffer som gas mindskes. Ingen tvivl om det. Fjernvarme er en nem opvarmningsform.
Hvis det er CO2-reduktion i husstandens varmeforbrug, elektrificering af hjemmet og ens øvrige energiforbrug og en ligeså nem løsning, så kan en varmepumpe på abonnement også kaldet nærvarme, være den helt rigtige løsning.
Har man fx en elbil eller hybridbil eller påtænker at anskaffe sig en, så kan man, når man har en varmepumpe som sin primære varmekilde, få den reducerede elpris, der betyder, at ‘brændstoffet’ til elbilen bliver meget billigere, hvis man har en hjemmelader.
Et varmepumpe abonnement mindsker sandsynligheden for uforudsete udgifter til varme ved, at man ikke selv skal betale for en ny varmepumpe, varmtvandsbeholder, buffertank m.m., når de en dag står af. Her vil man ofte selv skulle betale for udskiftning af sin fjernvarmeunit. Ønsker du flere informationer om fjernvarme, så kan du besøge Dansk Fjernvarme.